Het team achter de aanleg van The Internationaal is zeer internationaal. Naast de Ierse en Belgische ontwerpers, werkten Portugese steenhouwers, metselaars en stratenmakers zij aan zij met shapers uit Australië en greenkeepers uit Engeland.

Vanuit The International werd het team aangevoerd door Ir. Ian Ouwerkerk. "De mooiste baan van Nederland bouwen is een fantastische klus, ook het feit dat het budget vrijwel ongelimiteerd was gaf ongekende mogelijkheden”.

De hoofdaannemer van de golfbaan is de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HGM). De directeur van HGM, Hans Schaap, is erg nauw betrokken geweest bij de aanleg en nu bij het onderhoud van de baan.

Nico Burns werd recent als hoofdgreenkeeper aangesteld. Nico heeft het vak geleerd in Nieuw Zeeland en kan bogen op 7 jaar ervaring als hoofdgreenkeeper. In Nieuw Zeeland was hij eindverantwoordelijk voor het onderhoud op een aantal prestigieuze golfbanen. Nico wordt in de internationale greenkeeping wereld beschouwd als een specialist op het gebied van het verzorgen van wit struisgras. Momenteel geeft hij leiding aan een team van 15 greenkeepers.

Tijdens de aanleg is Cees van Nieuwenhuizen als project architect aan het team toegevoegd om de shaping te begeleiden. Het team is aangevuld met zes mannen van Aquaco om de beregening aan te leggen op delen waar de hoofddrainage al wel, maar de oppervlakkige drainage nog niet was aangelegd. Na de aanleg van de eerste holes met beregening is het team aangevuld met 3 man die de oppervlakte drainage introkken. Vervolgens zijn er dumpers gekomen om het zand over de fairways te brengen en in een 10cm dikke laag te verspreiden over de fairways en semiroughs. Hier waren vijf man mee bezig, één om te laden, drie om heen en weer te rijden en één om te verspreiden.

De stenen muurtjes en de brug bij hole 4 is aangelegd door een team van twaalf Portugezen. Een ander team van tien Portugezen heeft de buggypaden aangelegd.

Tussen al deze werkzaamheden door was er ondersteuning van tien grondwerkers. De afwerking en zaaien van de holes is specialistisch werk. Voor de greens was er een team van drie man dat het zaaien voor zijn rekening nam, op de tees was er een vast team van 2 man en een echtpaar uit Engeland, de fairways en rough hebben verreweg het grootste oppervlak maar is gezaaid door slechts twee mannen en een vrouw.

De coördinatie ter plaatse was in handen van de hoofduitvoerder Antoine Relouw. Gedurende ongeveer een half jaar heeft het team een grootte gehad van tussen de 45 en 55 mensen. De laatste maanden werd het team telkens met groepjes verkleind totdat de laatste man vertrokken was.


De golfbaan zal worden onderhouden met “state of the art” Toro machines. De greenmaaiers worden maandelijks geslepen en van nieuwe ondermessen voorzien om de greens tot de beste en snelste van Nederland te laten behoren.
Greenkeeping