Francine Houben is architect-directeur en een van de oprichters van Mecanoo architecten in Delft. Houben geeft lezingen over de hele wereld, heeft zitting in jury’s van prestigieuze competities en is columnist van het Financiële Dagblad. Houben was curator van de Eerste Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam en was lid van de International Design Committee London. Ze heeft zitting in de Klankbord-groep Ruimtelijke Kwaliteit Rotterdam en maakt deel uit van het bestuur van het International Film Festival Rotterdam.

Ze kreeg honorary fellowships van de Royal Institute of British Architects, American Institute of Architects en Royal Architectural Institute of Canada. In 2009 kreeg Houben de Veuve Clicquot Business Woman of the Year Award voor de professionele organisatie van haar bedrijf. In 2010 werd ze benoemd als lid van de Akademie Der Künste in Berlijn, Afdeling Architectuur.
Eind 2011 verscheen Houben's nieuwe boek Dutch Mountains, een reportage over acht Mecanoo projecten uit vijf verschillende landen en over haar leven in de internationale architectuur.Francine Houben